Over Istrië

Kaart van Istrië

istria_map

Regio Labin/ Rabac

De stad Labin ligt aan de oostkust van het Istrische schiereiland, op 1400 km vanaf Nederland, en op 10 km afstand van het appartement. Het oude gedeelte van de stad stamt uit de middeleeuwen en ligt bijzonder schilderachtig op een versterkte heuveltop.

Aan het omsloten dorpsplein worden onder het genot van een cappuccino de lokale nieuwtjes uitgewisseld en kijk je uit op het stadhuis. Er zijn een paar goede restaurants, waar de lokale keuken of pizza op het menu staat, diverse musea en andere bezienswaardigheden, zoals veel ateliers met kunst, waaronder enkele bepaald goede schilderijengaleries. ’s Zomers vinden er concerten plaats. Men kan er heel romantisch slenteren over de oplopende straatjes met hun kinderkopjes, langs de oude stadspaleisjes, om tenslotte te eindigen bij de 17e-eeuwse kerktoren helemaal bovenop de heuvel, die je kunt beklimmen. Van daaruit zie je in de diepte al de kustplaats Rabac liggen.

Rabac

Eens een klein vissersplaatsje, is het nu het toeristische hoogtepunt in het gebied, met zijn haventje, zijn wandelboulevard met koffiebars en restaurants, ten slotte uitmondend bij de vele met kiezelstenen gevulde baaitjes, enkele hotels en tot slot een joggingpad, dat voert naar de meer afgelegen, idyllische baai “Bounty Beach”.

old_town_labin

De stranden en de zee zijn kristalhelder. De restaurants zijn van prima kwaliteit, niet duur, en serveren veel vis en andere zeevruchten, naast pizza’s en pasta’s, die smaken zoals de Italianen ze maken.

De verdere omgeving

Het schiereiland is op zijn hoogst zo’n 80 km lang en breed, en gemakkelijk met eigen vervoer te bezichtigen. Je zult veel schilderachtige tafereeltjes tegenkomen, te beginnen bij de nieuw geasfalteerde kustweg, die even ten zuiden van Labin begint, en eindigt bij de stad Rijeka.   De kustweg geeft overal een indrukwekkend uitzicht op de zee van de Kvarner baai en het eiland Cres. Ze slingert langs kustplaatsjes zoals Moscenicka Draga, dat een heel fraai strand heeft, en waar je verse vis kunt eten aan het strand, en het mondaine stadje Opatija, waar de Oostenrijkers en Habsburgers in het verleden hun paleisjes aan de kust hebben gebouwd.

valun_on_the_island_of_cres

Het eiland Cres zelf is overigens zeker ook een bezoek waard. Men komt er met een auto-veerpont, die vertrekt vanaf de kustweg. Cres heeft prachtige plaatsjes, zoals het kleine badplaatsje Valun en het oude dorpje Osor, waar het 2x per dag passeren van de plezierjachten, door de smalle doorsteek, een bezienswaardigheid vormt en waar in de zomer klassieke concerten plaatsvinden in het oeroude kerkje.

Het binnenland van Istrië is zeer zeker ook een bezoek waard. Ongerept, met slaperige dorpjes als Svetvincenat, het schitterende heuvelstadje Motovun en het ruïnedorpje Dvegrad.

Meer zuidwaarts ligt Pula, de regionale hoofdstad waar de Romeinen al rond het jaar nul neergestreken zijn, zoals de vele overblijfselen uit die tijd laten zien. Beroemd is het Romeinse amfitheater. Voor de kust van Pula liggen de Brujini-eilandjes, waar Tito zijn buitenhuis had, en waar naartoe je boottochtjes kunt maken.

Aan de westkant vind je historische plaatsen als Rovinj -een tweede Venetië -, Porec en diverse andere, plus de Limski fjord, waar de Vikingen destijds al geland zijn en waar je een mooie boottocht kunt maken.

Ook een bezoek aan het Uckagebergte is prachtig, speciaal de hoge bergkam Vojak, van 1400 meter.

Er is nog veel meer te noemen dat Istrië erg aantrekkelijk maakt; dat kun je zelf exploreren. In het appartement bevindt zich nog meer gedetailleerde informatie. Het is zeker de moeite waard om wekenlang op dit schiereiland rond te kijken.